Dr Schüssler Celzouten

Wilhelm Heinrich Schüssler is geboren op 21 augustus 1821 in Oldenburg in Noord-Duitsland en hij overleed op 30 maart 1898. Op 37-jarige leeftijd startte hij zijn praktijk als homeopathisch arts. Na 15 jaar als homeopaat gewerkt te hebben kwam hij tot de biochemie. Dr. Schüssler werd tot de ontdekking van de biochemische zouten geïnspireerd door het boek "De kringloop des levens" van de Nederlandse arts Dr. Moleschott (1822-1902). In dit boek wordt het belang van anorganische zouten in het organisme beschreven. Ook de Duitse arts Dr. Rudolf Virchow (1821-1902) zette hem tot zijn ontdekking aan. Dr. Virchow ontdekte dat de oorzaak van alle veranderingen van organen en ook het ontstaan van een ziekte op een verandering van de cellen terug te voeren is. Dr. Schüssler zette de volgende stap en ontdekte dat het normaal functioneren van een cel afhankelijk is van een normaal gehalte aan anorganische zouten. Afwijkingen van het
normale gehalte aan anorganische zouten leiden, naar zijn inzicht, tot ziekten.

Celzouten van Dr. Schüssler zijn lichaamseigen enkelvoudige mineralen, die normaal bij iedereen aanwezig zijn in het lichaam.
Deze celzouten zijn essentieel voor de goede werking van onder andere de stofwisseling. Als de stofwisseling door een gebrek aan celzouten niet goed meer kan functioneren, komt er een overbelasting, dan ontstaan er gezondheidsklachten. Deze gezondheidsklachten zijn vaak chronisch en kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Zij ontstaan doordat de biochemie in het lichaam niet in staat is het tekort aan celzouten aan te vullen.

Deze zouten zijn daarom belangrijk voor het goed functioneren en de opbouw van het lichaam. Het is dus nuttig om deze mineralen/zouten in te zetten om de vitaliteit te bevorderen en de gezondheid te ondersteunen. Deze Schüssler celzouten zijn afgeleid van de fundamentele bouwstoffen, de mineralen van het lichaam, waaronder magnesium, calcium, kalium enz.
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water waarin deze mineralen in bepaalde verhoudingen aanwezig zijn. De juiste verhoudingen zijn noodzakelijk voor de vele processen die in het lichaam plaatsvinden en bij een tekort aan deze mineralen voelt men zich over het algemeen minder fit en vitaal en is men vatbaarder voor allerlei aandoeningen en ziekten.

Als het lichaam niet zelf voldoende celzouten aanmaakt, kan dit veroorzaakt worden door stress, ziekte, electrosmog, vervuiling, etc. Men kan het celzouttekort opheffen door deze als voedingssupplement in te nemen. Er bestaan op dit moment 33 verschillende soorten. Ze kunnen zowel bij fysieke (lichamelijke) en mentale (geestelijke) klachten als bij emotionele klachten ingezet worden. 

Via diverse methodes kan er gemeten worden of er bij u sprake is van een mogelijk tekort. We bespreken samen de uitkomst van de testen, of de uitkomsten voor u herkenbaar zijn. Er kan ook gehandeld worden naar uw specifieke klacht/hulpvraag. Dan wordt gezocht op klacht, welk celzout voor u passend zou zijn als ondersteuning. En er kan tevens gehandeld worden naar gelaatskenmerken. Bij een langdurig tekort zijn duidelijke kenmerken in het gezicht zichtbaar (bijvoorbeeld bepaalde rimpeltjes /groefjes of zelfs huidverkleuringen). Als het tekort aangevuld wordt, kunnen de gelaatskenmerken in het gunstigste geval wegtrekken.

Deze middelen zijn optioneel bij de behandelingen. Ze worden niet verplicht bij een consult, maar kunnen een herstelproces bevorderen. U bepaalt zelf of u ondersteuning wilt in het behandeltraject. 

 

Hieronder vindt u een lijst met de 33 celzouten en een beknopte uitleg op welke fysieke klachten ze van toepassing zijn.

Lijst 33 Dr Schussler Celzouten
PDF – 86,3 KB 271 downloads